Ekspedisjon – Everest BC/Kilimanjaro

For deg som:

 • Vil lære å takle utfordringer i naturen
 • Drømmer om å gjennomføre lange
  turer for å få den unike turopplevelsen
 • Vil bestige Kilimanjaro og se
  soloppgangen tett på Mount Everest

Klikk her for siste nytt fra Ekspedisjon - Everest BC/Kilimanjaro

Ekspedisjonslinja er for deg som vil realisere drømmen om å bestige Afrikas tak, og i tillegg vil oppleve ekspedisjonslivet ved Mount Everest. Det dreier seg om å sette seg et mål, å forberede seg mentalt og fysisk, for så å gjøre drømmen til en realitet gjennom samarbeid og innsats.

Du blir med på en fantastisk reise til Tanzania for å bestige Afrikas høyeste fjell, Kilimanjaro 5895 moh, som reiser seg majestetisk opp fra de Afrikanske sletter. Dette blir et spennende møte med afrikansk kultur så vel som en unik vandring langs Machame-ruten som fører oss til topps i nasjonalparken. Kanskje blir det også et spennende møte med Afrikas dyreliv?

l mars går turen til Nepal og Himalaya. Vi vil følge deler av den klassiske Everest-ruten som ble benyttet ved førstebestigningen av fjellet. Sammen med erfarne Sherpa-guider tar vi oss igjennom Rolwalingdalen, og når Everestregionen etter mange dager på bre, hvor vi også må over et høyt fjellpass. Målet for oss vil være Kala Patthar med sine 5550 moh, kjent for sin vakre utsikt mot Mount Everest. Noen dager senere tar vi fly tilbake til Kathmandu etter nærmere tre uker blant verdens mest spektakulære fjell. Det blir garantert et minne for livet.

På denne linja får du mange og varierte utfordringer. Du får prøve deg på klatring, hundekjøring, kajakk og på skikkelig langtur. Vi padler Telemarkskanalen, og drar på turer både til fots og på ski, med og uten telt, for å forberede oss til de lengre ekspedisjonene. Mot slutten av året krysser vi også Hardangervidda på ski, og er vi heldige med været kan det være du som suser bortover de snødekte vidder idet kiten drar deg av sted med pulken på slep!

 • Everest Basecamp
 • Kilimanjaro med safari
 • Kajakkpadling
 • Toppturer
 • Klatring
 • Hundekjøring
 • Langturer med telt
 • Hardangervidda på ski

 

Kilimanjaro- Afrikas høyeste fjell

Du blir med på en fantastisk reise til Tanzania for å bestige Afrikas høyeste fjell, Kilimanjaro 5895 moh, som reiser seg majestetisk opp fra de Afrikanske sletter. Turen, som vil gå oppover Machame-ruten, må forberedes med fokus på å holde seg frisk når luften blir tynnere og kroppen trenger å tilpasse seg. Vi fokuserer på hvilke forholdsregler vi må ta, og gjør vårt beste for å gjennomføre etter dette. Det er ingen enkel utfordring, men absolutt mulig for alle. Gjennom ruten får vi et fascinerende møte med naturen som endrer seg vesentlig dag for dag oppover fjellet. Å få oppleve soloppgangen på toppen av det gamle vulkanske krateret er noe man seint vil glemme, og en velfortjent belønning om man klatrer fjellet helt til topps. Det er ingen teknisk vanskelig topp, så utfordringen blir å holde seg så frisk og sterk som mulig.

Etter at vi kommer ned fra fjellet får vi også oppleve et par dagers safari i Ngorongoro nasjonalpark, som henger sammen med den mer kjente Serengeti-parken som grenser til Kenya. Er vi heldige får vi også oppleve de lokale Maasaiene som utgjør den opprinnelige bosetningen i området. For enkelte vil kanskje møtet med Afrikas dyreliv og den Afrikanske kulturen gi en vel så sterk opplevelse som selve fjellbestigningen.

   

IMG_9554

 

Se video av toppturen til Kilimanjaro her:

Everest Basecamp – Mellom verdens høyeste fjell

Få ting kan måle seg med å våkne opp av at solstrålene faller på teltet, og når man titter ut ser man sol, blå himmel og rett inn i en fjellvegg som strekker seg opp over 6- eller 7000 meter. Fjellene i Himalaya gjør inntrykk. Etter å ha startet opp nederst i dalen tar vi oss gjennom hele Rolwaling fra vest til øst. Fra bratte fjellsider der dalen skjærer seg nesten vertikalt ned til milevis med bre som strekker seg videre inn i Tibet og Kina. Den første delen vil vi ha med telt og akklimatisere oss etter hvert som vi flytter oss oppover dalen. Med god hjelp fra Sherpaer blir det et spennende møte både med fjellet og Sherpafolket som utgjør det meste av bosetningen øverst i dalen. Ruten vår overlapper også den opprinnelige ruten som ble benyttet av Hillary/Norgay ved førstebestigningen av fjellet.

 Etter omtrent 10 dager på tur tar vi oss over i Khumbu-dalen, der vi gjør bruk av enkle overnattingssteder, noe som gjør at vi vil ha brukt for langt mindre utstyr. Målet vil være å ta oss hele veien inn til Everest Basecamp, og oppleve fjellet tett på, helst fra utsiktspunktet Kala Patthar. I løpet av turen vil vi bevege oss flere ganger over 5000 meter. Er vi heldige får vi også lagt inn en toppbestigning eller to i løpet av turen, noe som avhenger av vær og form. Vi vandrer relativt raskt ut av dalen og er etter en kort flytur tilbake i Kathmandu der vi møter resten av skolen og får med oss fellesopplegget i byen. Turen blir garantert en opplevelse for livet, der møtet med vennlige nepalesere vil bli husket lenge!

Se video av trekkingturen i Himalaya her:


Toppturer og klatring

Høst og vinter drar vi til fjells på jakt etter nye topper. Etter lange stigninger og mange høydemeter står du endelig på toppen og kan nyte en fantastisk utsikt over et vinterlig landskap vel vitende om at du har det beste foran deg. Dette vil være svært god trening for de lengre turene. Gaustatoppen, Brattefjell eller andre fjelltopper i nærheten av Hardangervidda kan gi fantastiske opplevelser enten det er på vinterstid, høst eller vår.

Gjennom klatringen får du til fulle oppleve følelsen av å flytte grenser, klare det umulige og mestring av en herlig aktivitet. På forskjellige klatrefelt i området rundt Bø får du grundig gjennomgang av sikkerhetsrutiner og klatretekniske grunnelementer. Her får du utfordringer i alle vanskegrader, og du vil oppleve tilfredsstillelsen av å gjøre det vi mennesker egentlig er skapt for – nemlig å bruke armer og bein til å klatre med.

Etter hvert blir det også mer varierte utfordringer og ulike teknikker innen klatring, som rappellering, klippeklatring. Vi får mange dager i klatreveggen. En god anledning til å kurere eventuell høydeskrekk!

   


Padling – Telemarkskanalen

 

Den første lengre turen der vi virkelig satser på å skape en sammensveiset gjeng på linja vil være kajakktur på Telemarkskanalen. Kanalen er over 100 kilometer lang, og det vil kreve noe trening og kortere turer før vi legger i vei fra Dalen som ligger helt innerst. En ekspedisjon der man glir stille gjennom vannet i egen båt har sine fordeler. Man trenger ikke nødvendigvis å tenke på vekten like nøye som når man bærer alt selv. Vi satser på god mat og flotte padleopplevelser og ser hvor langt det er mulig å nå. Kanalen ender opp i Porsgrunn der Telemarkskysten starter. Om det er mulig å nå helt ned dit vil være uvisst, og det er opp til gruppen å bestemme underveis. Det er langstrakte vann bundet sammen med sluser som uansett vil gi en flott natur- og kulturopplevelse. Et fiskesnøre vil dessuten kunne gi noe ekstra å bite i på kveldens middag.


Hundekjøring og kiting

Følelsen du har når du står på sleden bak et hundespann proppfullt av energi og som raskt legger kilometerne bak seg opp mot fjellet mens du kan nyte det vakre vinterlandskapet akkompagnert av hundenes pesende åndedrett – må bare oppleves.

Vi samarbeider med en hundekjører i Haukeli og kjører innover på Hardangervidda.

Dersom forholdene er bra legger vi også inn noen dager med kiting på snø. Målet blir å lære seg å utnytte kreftene i vinden til å komme oss lett fram over store snødekte flater. Kiting er utrolig gøy, men det krever en del trening før man mestrer både kite og ski.

 

Hardangervidda krysses

Vel hjemme i Norge venter årets siste store utfordring. Med pulk, ski og kvikk-lunsj forsøker vi å krysse fjellmassivet med utgangspunkt på Haukeliseter. Dette vil være en krevende tur, og noe skitrening og øvrig trening i vinterfriluftsliv vil være nødvendige forberedelser. Etter påske er skiforholdene ofte bra, og er været fint er det en sjeldent fin opplevelse å vandre nordover på Hardangevidda. Hvor turen ender opp vil være avhengig av værforhold og hvor godt gruppa presterer. Vi vil også ta med oss kiter som vil kunne gjøre deler av turen lettere dersom vinden er på vår side.


Ekspedisjonstrening

Ekspedisjoner skiller seg fra andre turaktiviteter ved at man gjerne er ute over lengre tid, noe som øker behovet for både utstyr og logistikk. Slike langturer krever at man forbereder seg på flere plan. Det gjelder å gjøre seg kjent med sitt eget utstyr, sine turvenner og ikke minst klargjøre sin egen kropp for de fysiske anstrengelser som venter. Dette gjør vi for eksempel gjennom kortere overnattingsturer, toppturer, teambuilding og mer teknisk trening som klatring, skitrening og padletrening. Selv om det vil være en fordel om man har vært en del på tur før, legger vi opp til at alle i gruppen skal kunne mestre de turene vi legger opp til med de forberedelser vi gjør. De fleste vil trolig møte på ting de ikke har vært borti før i løpet av året, men med god innstilling og motivasjon vil man nå langt. Når det gjelder fysiske forutsetninger stiller vi ingen konkrete krav til deltakerne på linja, men ofte er det slik at man har større glede av oppleggene dersom man har en noenlunde god fysisk form. Dette gir mer overskudd og man har lettere for å trives over tid.


Trening

På skolen har vi eget styrkerom og vi benytter oss også av det lokale treningssenteret "Sterke Nils". Her har vi en veldig god avtale. 

 

Utstyr og kostnader

Når det gjelder utstyr kommer den enkelte til å trenge tøy for aktivitet ute gjennom hele året. Man må ha en del varmt tøy for vinteren i Telemark og de høye fjell på de to utenlandsturene særlig. Noe av det viktigste vil være å ha en god turjakke som tåler både vind og en del regn. Liggeunderlag og en sovepose som tåler temperatur ned til -10 grader vil være gunstig. En varm og god fjellstøvel, gjerne med litt stiv såle er bra. En dunjakke satser vi på å få bestilt fra Nepal slik at alle elever får sin egen dunjakke som elev på denne linjen, noe som vil komme godt med på vinteren i Norge og på ekspedisjonene i utlandet. Det vil være gunstig å ha to ryggsekker, en dagstursekk, 30 til 50 liter, og en langtursekk 60 til 100 + liter størrelse. En del friluftsliv basisutstyr som for eksempel termos, turtallerken og bestikk må man også ha. Videre regner vi med at alle har et par fjellski med tilhørende sko og staver for skiturer på vinteren. Skiene må ha stålkanter og har man skifeller vil dette være et pluss.

Fellesutstyr til turene som for eksempel telt/lavvoer, kokeutstyr, klatreutstyr, kiter, pulker, truger, padleutstyr har vi tilgjengelig på skolen slik at vi låner dette med oss for den enkelte tur.

Kostnaden ved denne linjen er høyere enn på de andre linjene, først og fremst på grunn av de to store ekspedisjonene til Kilimanjaro i Tanzania og Everest Basecamp i Nepal.

Det er vårt mål at mest mulig skal være inkludert i skoleprisen, altså at det ikke kommer større kostnader i tillegg. Det vil si at alt fra mat og drikke til overnatting vil være dekket når vi er ute på linjeturer akkurat som det vil være det når vi er på skolen eller på turer i Norge. Reisekostnader samt visumutgifter vil også være dekket. Litt lommepenger er alltid greit å ha i tillegg, men dette trenger ikke være mye. Det som skolepengene ikke dekker, og som man må påregne noe ekstra kostnader med, er en dekkende reiseforsikring og vaksinasjon. Hvor mye vaksineringen koster kommer an på hva den enkelte har av vaksiner fra før.

Asbjørn Sekse, Linjelærer på ekspedisjonslinja.

 

Kom i kontakt med oss

Vi er glade og sosiale mennesker, ta gjerne kontakt. Følg oss i ulike kanaler, og få oppdateringer på siste nytt fra skolen. 

 

Seljord Folkehøgskule
Jakob Naadlandsveg 33, 3840 Seljord
Tlf: +47 35 05 80 40 / Fax: +47 35 05 80 41
E-post: kontor@seljord.fhs.no

Nettside levert av ArkitektumWeb