Musikkreisen - Europa og Nepal

For deg som ønsker:

  • prosjekt i Europa
  • prosjekt i Nepal
  • samspill
  • konserter/turné
  • engasjement med solidaritet
  • internasjonalt samarbeid
  • enerom

 Musikkreisen er for deg som vil oppleve verden gjennom musikken! I løpet av året har vi to store hovedprosjekter: Tour Europe og The Dolakha-project – Nepal.

TOUR EUROPE – EUROPA
Høstsemesteret: . Med instrumentene på ryggen reiser Musikkreisen rundt med kollektiv transport, og opplever Europeiske storbyer og småsteder. Reiseruten blir lagt av elevene på linja. I forkant forbereder vi en konsert, som vi spiller på veien. På reisen kommer vi tett inn på europeisk kultur og historie. Reisen i Europa varer i 1-2 uker.

THE DOLAKHA-PROJECT – NEPAL

Vårsemesteret: The Dolakha-project er internasjonal solidaritet i praksis. Musikkreisen drar inn i en fjelldal i Himalaya – på grensen mellom Nepal og Tibet. På forhånd har vi forberedt musikalske workshops, som vi her, i Dolakha, holder for barn og ungdom. Du får muligheten til å lære bort noe av det som er viktigst for deg – musikkglede. Dette unike prosjektet samler skoleelever fra landsbyer i hele dalen. Du kommer tett inn på folk og liv, og får være med på et meningsfullt og viktig prosjekt, som garantert betyr noe for de du møter – og for deg.

Seljord Folkehøgskule har i flere år engasjert seg i Nepal, som ligger inneklemt mellom gigantene India og Kina sørøst i Asia. En vesentlig del av skolens solidaritetsprosjekt handler om å jobbe for barns rettigheter i dette fattige fjellandet. Vi er stolte av at vi, sammen med våre beundringsverdige samarbeidspartenere, etter hvert har mange resultater å vise til! Seljord Folkehøgskule ”flytter klasserommet”, og reiser på skoletur til Nepal i april. 

På turen får vi med egne øyne se hva pengene vi gjennom hele skoleåret samler inn går til. Musikkreisen deltar selvsagt 

på skoleturen, men har i tillegg et eget prosjekt – The Dolakha Project.

Øst i Nepal ligger regionen Dolakha. Det underutviklede området byr på vill og vakker natur, hjertevarme mennesker, og er et prosjektområde for våre samarbeidspartner – CWIN og Tuki Foundation. Her gjøres imponerende arbeid for barns rett til skolegang, kvinners rolle i samfunnet m.m.

I en avsidesliggende dal, der hvite fjelltopper majestetisk reiser seg og markerer grensen mot Tibet, ligger det seks landsbyer. I landsbyene bor det ulike folkegrupper, og kontakten mellom dem er begrenset. Som et ledd i CWIN og Tukis arbeid, driver Musikkreisen et helt unikt kulturprosjekt for barn og ungdom i denne dalen!

The Dolakha Project er internasjonal solidaritet i praksis. Dette er hovedprosjektet på vårsemesteret på Musikkreisen. Prosjektet samler barn og ungdom fra de seks landsbyene i dalen. Her holder elevene på Musikkreisen workshops, som er utarbeidet hjemme før avreise. Prosjektet ender i en kulturdag, hvor lokalbefolkningen inviteres. Her fremføres lokal tradisjonsmusikk og dans, musikalske innslag fra Musikkreisen, og ikke minst resultatet fra workshopene med barna og ungdommene.

Prosjektet gir deg muligheten til å dele noe av det som er aller viktigst for deg – nemlig musikkglede. Du deltar i et praktisk bistandsarbeid, der musikk er middelet for å spre glede, håp, inkluderende holdninger og forståelse av ulike typer kunnskaper. Sistnevnte er særdeles viktig, på grunn av at skolegangen i Nepal er i all hovedsak preges av innlæring av kunnskap gjennom repetering og pugging. The Dolakha Project viser bl.a. at kunnskap også kan læres gjennom praktisk tilnærming.

The Dolakha Project er et eksempel på hvor viktig musikk og kultur er – uavhengig hva slags forhold man lever under. Som elev på Musikkreisen er du med på et prosjekt som er viktig for noen andre enn deg selv, og verdien av hva nettopp du kan bety for noen kan være uvurderlig. Prosjektet varer en drøy uke. Vi bor i telt, og kommer tett inn på lokalbefolkningen, livet og kulturen. Sammen med våre samarbeidspartnere legger vi til rette for en opplevelse du aldri glemmer!

Opplegg i Norge

Utover våre to store hovedprosjekter har vi også mye tid hjemme på vår fantastiske folkehøgskole! I tillegg til tiden som går med til å forberede reisene våre, har vi også andre prosjekter i løpet av skoleåret.

Studio

På Seljord Folkehøgskule har vi et prosjektstudio, som elevene på Musikkreisen får opplæring i å bruke. Verktøyene vi bruker er iMac mini (2015 modell) og Logic PRO X. Studioet inneholder et utvalg av AKG-mikrofoner, to Saffire pre-amper, 5 trommers DW-trommesett, tromme pad, Schimmel piano, el-piano ++. Vi spiller inn noe av musikken fra for eksempel The Musical Flying Carpet, og kanskje lager vi en minidokumentar fra The Dolakha Project – med egenprodusert filmmusikk? Elevene på Musikkreisen har dessuten tilgang på studioet på ettermiddag og kveldstid, og står fritt til å gjøre egne prosjekter.

Turné

Musikkreisen bygger på folkehøgskolens verdigrunnlag, og disse verdiene er det viktig å formidle. ”Show – don’t tell!” er et ordtak man kan trekke mye ut av, og for å vise hva vi holder på med gjør Musikkreisen en turné i løpet av skoleåret, hvor vi i hovedsak besøker videregående skoler og andre folkehøgskoler.

Konserter

Det blir mange anledninger til å spille for folk! Vi arrangerer huskonserter på skolen og en offentlige konsert i Seljord. Vi gjør også små uformelle eventjobber for lokale organisasjoner. Vi arrangerer en stor utendørskonsert i Nepal, som tidligere år har trukket til seg mellom 5-6000 publikummere! Dette har vi som mål å fortsette med dette, så sant det lar seg gjennomføre. Alt dette – i tillegg til konsertene som medfører med våre to hovedprosjekter og turneen.

Forutsetninger

Musikkreisen er linja for deg som ønsker å bruke et år til å jobbe med musikkprosjekter av ulik art! Av deg som elev forventes det at du er villig til å jobbe seriøst for å nå individuelle og felles mål.

Du må ha visse fysiske forutsetninger i forbindelse med The Dolakha Project. Prosjektet medfører bl.a. en del gåing i terreng.

Vi ønsker å få en klassesammensetning som danner et funksjonelt ensemble. Linja er ikke for nybegynnere, og vi anbefaler søkere til Musikkreisen legger ved en demo til søknaden. Dette kan for eksempel være en link til YouTube, SoundCloud eller lignende.

 

Linjelærer Kjetil Flatland

Hovedlærer for Musikkreisen er Kjetil Flatland (f.1986), som har vært ansatt ved Seljord Folkehøgskule siden 2010. Han har jazzutdannelse fra Norges Musikkhøgskole, og er utover jobben som lærer på folkehøgskolen en aktiv musiker og artist. Han er aktuell med sitt debutalbum – Ein song til deg (Grappa Musikkforlag 2015). Han har turnert med ulike artister og band, og han har bl.a. vært musikalsk leder for Norge i kulturprosjekter i Sør-Afrika, Mozambique og Zimbabwe. På fritiden er Kjetil en ivrig friluftsmann, og påstår selv at jakt og fjellturer er avgjørende for inspirasjonen han behøver som musiker.

 

Kom i kontakt med oss

Vi er glade og sosiale mennesker, ta gjerne kontakt. Følg oss i ulike kanaler, og få oppdateringer på siste nytt fra skolen. 

 

Seljord Folkehøgskule
Jakob Naadlandsveg 33, 3840 Seljord
Tlf: +47 35 05 80 40 / Fax: +47 35 05 80 41
E-post: kontor@seljord.fhs.no

Nettside levert av ArkitektumWeb