paragliding Karibien 17 18NY

Paragliding - Karibien

For deg som:

 • vil få sertifikat til å fly paraglider
 • er glad i downhillsykling, topptur og adrenalin
 • vil på studietur til Karibien og Nepal
 • liker å ha det gøy og lære noe nytt
Klikk her for siste nytt fra Paragliding - Karibien

Har du en drøm om å gå på en fjelltopp, for så å fly ned igjen og nyte friheten, roen og utsikten? Velkommen til et år hvor du kan lære deg akkurat dette og mye annet! På Paragliding - Karibien lærer du mer om deg selv og om andre.  Her kan du flytte dine egne grenser! 

Velkommen til linja der paragliding hovedfokuset! Det kreves ingen forkunnskaper for å søke. Kurset starter med det grunnleggende og på flatmark. Etterhvert blir bakkene brattere og føttene forlater bakken. Når disse kunnskapene sitter, sammen med en god del teoretisk undervisning er det på tide å fly fra fjellene omkring Seljord. Du får anledning til å ta godkjent paraglidersertifikat og vi skal fly mange forskjellige steder. Vi har stor fokus på sikkerhet gjennom alle deler av opplæringen. I tillegg skal vi fly i Karibien!

Skolen stiller med godkjente instruktører og alt av det beste utstyr som trenges til å lære deg å fly. Paragliding er den flotteste måten å fly på. Ved å utnytte løft og stige helt opp til skyene kan du fly timesvis på langtur.

Du får drive på med mye annet også på Paragliding - Karibien: 

 • Downhillsykling
 • Mountainbiking
 • Vannski / wakeboard
 • Trening
 • Toppturer
 • Kitesurfing
 • Snøkiting
 • Førstehjelpskurs
 • Linjetur til Karibien
 • Fellestur til Nepal
 • Enerom på skolen
 • ... og mye mer!

 

La deg friste og stup ut i en linje som gir det adrenalinkick, felleskap, spenning, masse glede og en hobby du kommer til å bli hekta på! Seljord Folkehøgskule er for øvrig blant de få skolene som tilbyr enerom til alle elever!

Tenk deg å komme til en vakker utsiktsplass en gnistrende klar vårdag. Du har med deg en ryggsekk som utrolig nok inneholder en flymaskin. Du går noen meter bortover til vennene dine som forbereder seg til flytur. Etter noen minutters klargjøring og inspeksjon av utstyret, tar du på deg hjelmen og seletøyet og så er også du klar til avgang. Du ser deg rundt, sjekker igjen at alt ser ok ut og lar vinden fylle skjermen. I lett joggetempo blir du  løftet til værs og glir ut i luften. Tenk deg å fly med hele klassen blant fjellene i Norge og Karibien. Dette er paraglidinglinjen!
 

Hva er paragliding?

Paraglideren har sitt opphav i firkantfallskjermer. Det startet 1986. Siden den gang har det skjedd en rivende utvikling. Med en moderne paraglider kan du i dag under gode forhold lett fly i timevis og over lange distanser. 

Piloten henger under i et seletøy som er koblet til paraglideren gjennom et nettverk av bærelinjer. Paraglideren styres ved hjelp av to styrelinjer som er festet i gliderens bakkant. Etter flyturen pakkes paraglideren i sekken. Utstyret veier normalt mellom 15–20 kg. 

Det er mange som spør om dette er en farlig sport. Mange idretter er potensielt farlige, men ved iakttaking av sikkerhetsforskriftene er dette en relativ trygg sport. Paragliding er en svært sikkerhetsfokusert sport og det beste sikkerhetstiltaket er å fly en skjerm og i værforhold som er tilpasset egne evner og lisens. I løpet av skoleåret har vi ekstra fokus på sikkerhet og vi flyr kun i rolige forhold. Dessuten bruker vi det beste og sikreste utstyr som er på markedet til å lære deg å fly.

Kurs

For å fly paraglider på en trygg og forsvarlig måte, kreves det kurs i et godkjent opplæringsprogram. Skolen følger programmet til Norges Luftsportforbund. Sertifiseringen er internasjonalt godkjent. Etter skoleåret kan du fly hvor du vil rundt i verden! 

Vi starter skoleåret med nybegynnerkurs i paragliding og dette består av en teoretisk del og en praktisk del. På kurset lærer du blant annet om paragliderens konstruksjon, aerodynamikk, meteorologi, praktisk flyging, førstehjelp, samt lover og regler. Når dette sitter inne, går vi ut og begynner fra bunnen av med å lære å fly. Det er ikke så vanskelig som mange tror! Opplæringen skjer selvfølgelig med godkjente instruktører til stede. 

Vi starter på flatmark med å lære oss opptrekk av vingen og startteknikk. Når du behersker det, flytter vi oss til en slak bakke der du for første gang kommer litt opp i luften! Den dagen blir en sterk opplevelse og noe du ikke glemmer!

Grunnopplæringen bruker vi mye tid på for det er den viktigste fasen. Vi øver mye på start og landing og går ikke videre før du behersker det. 

Etter hvert blir bakkene brattere og høydedifferansene større. I den siste fasen av opplæringen begynner vi med høydeturer. Det er svært gode startsteder i nærheten av Seljord. Mange norgescupper legges her og både nasjonale og internasjonale utøvere bruker området.  

Selvfølgelig flyr du over Seljord Folkehøgskule der andre elever går rundt i tunet og vinker til deg! 

Studietur til Karibien

På høsten reiser vi på linjetur til Karibien. Området er kjent for sine utmerkede forhold. Også her ligger det stort fokus på sikkerheten. Kanskje du er så heldig at du treffer på stigende luft. Det er kanskje der du for første gang bestemmer selv når du skal ned igjen og  føler deg virkelig fri som en fugl! 

I Karibien blir det mye flyging og det er et av skoleårets høydepunkter. Vi møter den lokale kulturen og lokalbefolkningen og gjør spennende aktiviteter.

Klikk her for mer info om denne turen.

Andre aktiviteter

Downhillsykling

Downhillsykling eller stisykling gjør vi i norges beste sykkelpark i Hafjell. Vi låner fulldempede sykler og sikkerhetsutstyr, tar heisen opp og sykler ned. Du får grundig gjennomgang av sikkerhetsrutiner og sykkeltekniske grunnelementer. Her er det ulike vanskelighetsgrad så dette er en aktivitet som passer alle. Her gjelder det å utvikle dine tekniske sykkelferdigheter og ha det gøy!

Offroadsykling

I nærområdet til skolen har vi mange muligheter til å finne utfordringer for å teste oss selv og sykkelferdighetene. Etter hvert blir du fortrolig med å dundre ned en traktorvei, takle en kronglete skogssti eller pese deg oppover noen bratte bakker for å vite at det beste står igjen – turen nedover med krappe svinger og morsomme utfordringer.

Vannski / wakeboard

Nordsjø kabelpark er ikke langt fra skolen. Vi drar dit og du får prøve deg på vannski eller wakeboard. Dette er en park som passer for den som vil prøve dette for første gang eller de som har gjort dette før. Garantert en opplevelse som du ikke glemmer lett! Parken er veldig kjent og er også arenaen til både VM og NM i wakeboard. 

Kitesurfing / Surfing

I Karibien får du også anledning til å ta kurs i kitesurfing. Her styrer du en drage og bruker dermed vinden som fremdrift mens du står på et kitebrett. Tenk deg kritthvite strender, blå hav og palmer og et surfebrett, mye bedre kan det ikke bli. En spennende og morsom aktivitet som blir stadig mer populær. Det er også mulig å ta kurs i bølgesurfing. 

Trening

Gjennom skoleåret trener vi mye. Det kan være alt fra skigåing til spinning og fra svømming til styrketrening. På skolen har vi eget styrkerom og vi benytter oss også av det lokale treningssenteret i Seljord. 

Toppturer

Høst og vinter drar vi til fjells på jakt etter nye topper. Etter lange stigninger og mange høydemeter står du endelig på toppen og kan nyte en fantastisk utsikt over et vinterlig landskap vel vitende om at du har det beste foran deg: Å spenne på seg utstyret og fly ned igjen eller stå på ski ned i herlig puddersnø! Gaustatoppen, Skorve eller andre fjelltopper i nærheten av Hardangervidda kan gi fantastiske opplevelser enten det er på vinterstid, høst eller vår.

Kiting

KiteDersom forholdene er bra legger vi også inn noen dager med kiting på snø. Målet er å utnytte kreftene i vinden for å komme lett frem over store snødekte vidder. Kiting er utrolig gøy, men det krever en del trening før man mestrer både kite og ski. Selvsagt får du grundig opplæring i dette også. 

Førstehjelpskurs

Livreddende kunnskaper er viktig. I løpet av skoleåret blir du kurset i førstehjelp. Dette er en viktig del av sikkerheten under aktivitetene vi driver med og dette er noe du har nytte av resten av ditt liv.

På noen områder samarbeider vi med Ekspedisjonslinjen, noe som gjør at vi lærer av hverandre og blir bedre kjent med andre.

Fellestur til Nepal

I mars reiser vi med hele skolen på fellestur til Nepal. Seljord Folkehøgskule samarbeider med en nepalesisk organisasjon. De drifter barnehjem for utsatte barn og ungdommer som vi besøker og blir kjent med. I løpet av skoleåret har vi Nepal som fellesprosjekt på tvers av linjene og gjennomfører ulike solidaritetsaksjoner for å skaffe midler til organisasjonen CWIN og barnehjemmet.

Utstyr

Du trenger ikke å ha med eget utstyr til paragliding. Skolen stiller med komplett utstyr som passer din vekt og lengde. Dette utstyret disponerer du gjennom hele skoleåret.

Annet utstyr du trenger dette skoleåret er: 

 • ski eller brett (f.eks. alpint, telemark- eller fjellski, gjerne ta med ski til langrenn også)
 • tursekk med tursaker 
 • varm sovepose og liggeunderlag
 • offroadsykkel og sykkelhjelm (hvis du har)

En detaljert utstyrsliste får du fra skolen når skoleplassen er bekreftet eller på forespørsel.

Til slutt

Etter skoleåret har du lært mye om spennende aktiviteter og du sitter igjen med et sertifikat til en hobby og minner for livet. Du blir sertifisert innen en fantastisk aktivitet og du kan som paragliderpilot fly hvor du vil. Også utenfor Norges grenser. I tillegg bor du på enerom, noe de færreste folkehøgskoler har!

Er du motivert og glad i aktivitet, kan du søke på denne linjen. Det eneste kravet som blir stillt er at du er i fysisk normal form og at du ikke har en sykdom som kan være til hinder under utøvelse av paragliding, f.eks diabetes, epilepsi, osv. Disse sykdommene utelukker ikke deltakelse på linja men da må du sørge for å ha med en legeerklæring. Vi anbefaler å ta kontakt med oss hvis dette er tilfelle.

Du er hjertelig velkommen til å søke på Paragliding - Karibien og hvis du har spørsmål eller er usikker, ta gjerne kontakt så hjelper jeg deg med det!

Følg oss gjerne på Facebook!  

 

Med vennlig hilsen,

Corné, linjelærer på Paragliding - Karibien

Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Tlf: 90700492

 

 

Du kan kombinere "Paragliding - Karibien" med mange spennende valgfag. Alt fra jegerprøve og strikking til å spille instrument og ridning. For en komplett oversikt over valgfagene klikk her. 


 

  

 

 

Kom i kontakt med oss

Vi er glade og sosiale mennesker, ta gjerne kontakt. Følg oss i ulike kanaler, og få oppdateringer på siste nytt fra skolen. 

 

Seljord Folkehøgskule
Jakob Naadlandsveg 33, 3840 Seljord
Tlf: +47 35 05 80 40 / Fax: +47 35 05 80 41
E-post: kontor@seljord.fhs.no

Nettside levert av ArkitektumWeb