viking 17 18NY2

Viking

For deg som:

  • har lyst til å få historien inn under huden
  • vil jobbe praktisk med vikingtiden gjennom håndverk 
  • vil på linjetur til Vikingsteder i Danmark
  • har lyst til å seile med vikingskip

Read in english

Vikinglinja på Seljord folkehøgskule er først og fremst en håndverkslinje. I skolens flotte verksted skal vi arbeide med noen av de håndverksteknikker som er kjent fra vikingtiden. Ved å arbeide med arkeologiske funn fra perioden får man svar på noen av de spørsmål som dukker opp om vikingtiden.

 

Smi
Vi skal blant annet smi kniver, ildstål, beslag og verktøy som vi skal bruke til å lage vikingutstyr med. 

Tre
Både friskt og tørt treverk kommer i bruk når vi skal lage skjeer, skåler og annet spiseutstyr. Det samme når vi skal lage en vikingkiste til verktøy og annet godt. 

Klær
For å komme litt tettere på hvordan det føles å være viking, lager vi klær i ull og lin. Vikingene laget flotte klær av disse tekstilene og gav dem gilde farger ved hjelp av planter og lav. Gode planter til farging finner vi i naturen. 

Lær
Til vikingdrakten hører også belte, sko og lærtaske. Det syr vi selv. Det er et trivelig arbeid å holde på med. 

Smykker
I sagaene og i våre historiske kilder kan vi lese om vikingenes evige jakt på sølv. Det finnes utrolig mange og flotte skattefunn av sølv fra vikingtiden. Smykker av kostbare metaller som gull, sølv og bronse vitner om høy status og overskudd i samfunnet. Vi skal både forsøke å støpe bronsesmykker og lage glassperler, som også var ettertraktet vare den gang. 

Gammelt og moderne
Alt dette er bare et utvalg av forskjellige teknikker vi skal arbeide med. Håndverket på linja kommer til å bestå av både gamle teknikker, slik vi mener de ble utført i vikingtiden, og noen ganger tyr vi til moderne kompromisser. Med en god blanding av disse innfallsvinklene kan vi få en fin samling av flotte håndlagede vikinggjenstander. 

Vikingskip
For å gjøre opplevelsen enda litt mer total har vi et samarbeide med en lokale vikinggruppa Olavs Menn. De har et eget vikingskip, en kopi av selveste Osebergskipet. Skipet bærer navnet Aasa. Dette skal vi ut og ro og seile med. 

Vikingborg
Guvihaug er et kulturhistorisk aktivitetssted. Vikingeborgen er under opbygning og dette er og kommer til å bli en flott tumleplass for vikinger. Det er en plass for ulike aktiviteter og håndværk som at smi, skyde bue og pil, lave mad på ægte vikingemaner etc.

Linjetur
På linjeturen følger vi i vikingenes fotspor tvers gjennom Danmark. I Danmark finnes det mange flotte vikingsteder. To av disse er Lindholm Høje og Moesgaard museum. (moesmus.dk) Vikingkulturen er svært levende i Danmark og vi skal møte noen «ekte» vikinger underveis. Vi reiser sydover til Ribe, Danmarks eldste by. Her besøker vi museet Ribes vikinger og Ribe vikingsenter. Vi går inn i en tidsboble og opplever en levende by med vikingtidens dagligdagse gjøremål. http://www.ribevikingecenter.dk/da/forside.aspx  I tillegg til linjturen reiser hele skolen på fellestur til Nepal i mars. Turene er inkludert i skolepengene.

Sosiale medier

Følg oss gjerne på de ulike kanalene!

Følg oss på Facebook   Følg oss på Instagram  

I tillegg bor du på enerom, noe de færreste folkehøgskoler har!

Du er hjertelig velkommen til å søke på Viking og hvis du har spørsmål eller er usikker, ta gjerne kontakt så hjelper vi deg med det!

 

Med vennlig hilsen,

Jeppe Nordmann Garly og Linnea Bang-Madsen, linjelærerne på Viking.

Jeppe Garly

Jeppe: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Linnea

LInnea: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

 

Kom i kontakt med oss

Vi er glade og sosiale mennesker, ta gjerne kontakt. Følg oss i ulike kanaler, og få oppdateringer på siste nytt fra skolen. 

 

Seljord Folkehøgskule
Jakob Naadlandsveg 33, 3840 Seljord
Tlf: +47 35 05 80 40 / Fax: +47 35 05 80 41
E-post: kontor@seljord.fhs.no

Nettside levert av ArkitektumWeb