Valgfag

Valgfag er en viktig del av det faglige tilbudet på skolen. Vi har mange forskjellige og spennende valgfag som spenner over et vidt faglig spekter. Du velger fritt uavhengig av linja du går på. 

Elevene skal velge minimum 3 valgfag per semester. Valgfagene ligger ofte samlet to dager i uka.  Valgfagene våre byttes ofte ut og vil til enhver tid speile hvilke lærere vi har i staben. Likevel er det flere fagområder det ofte tilbys valgfag fra. Nedenfor finner du et utvalg. Klikk deg inn for å lese mer om hva hvert fagområde kan inneholde. 

 

musikk
Aktivitet
Hndverk
Idrettsskole

 


Fagområder vi tilbyr valgfag fra...

 

Musikk

Musikk har lenge vært et populært fagområde på Seljord folkehøgskule. Skolen har hele 4 musikklærere med bred kompetanse, og flere musiske linjer, Musikk-Live! - Berlin, Singer/Songwriter - Berlin, Ensemble/Kammermusikk - Berlin og Musikkreisen - Europa/Nepal. I tillegg jobbes det masse med sang og musikk på Musikal - Broadway. Du vil derfor finne et godt utvalg av musikk-fag på valgfagmenyen. Det vil som regel være tilbud om flere samspillgrupper i ulike genre. For sangere har skolen lange tradisjoner for kor og ensemble-sang. Skolen har eget prosjektstudio med gode opptaksmuligheter. I enkelte semestre tilbys det derfor en eller annen form for musikkproduksjon eller studioarbeid. Musikk-valgfagene toppes gjerne med huskonserter på tampen av hvert semester. Mye moro og stor spilleglede. 

 

 

 


 

Teater, musikkteater og dans

Med egen sceniske linje, Musikal - Broadway. har skolen mye kompetanse i musikk/dans/drama. Her handler det mye om å formidle noe til et publikum. Vi har tradisjon for å lage en egen forestilling i forbindelse med "Barnas dag". Da samler vi 200-300 barn til en forestilling som kan inneholde både teater, musikkteater og dans. Noen ganger tilbys fag som går på å gjøre deg tryggere og bedre på scenen. Er det rom for det i skoleruta trår vi til og lager musikkteater.

Skolen har egen dansesal og en dyktig danselærer. Ikke sjelden tilbys dans med ulikt innhold og på forskjellige nivåer. Her er det god muligheter for å lære og utvikle ferdigheter i sceniske stiler som jazzdans, moderne og hiphop.  

 

 

 


 

Aktivitet

Mange liker å holde seg i god form. Dette gjelder også mange av våre lærere. De deler gjerne treningsgleden sin med andre. Skolen disponerer egen gymsal og styrkerom. I tillegg finnes gode treningsfasiliteter nede i Granvin kulturhus. Ikke sjeldent tilbys ulike ballspill-fag. I mange år har vollyball vært en populær aktivitet. En annen populær aktivitetsform er spinning, som forgår nede på kulturhuset. 

 

 

 


 

Solidaritet

Det gir mening og en egen tilfredstillelse å kunne stille opp for andre mennesker. Seljord folkehøgskule hever sin solidaritetsfane høyt med prosjekter i både India og Nepal. Ved å skape aktivitet som generere penger samler vi inn penger som kommer barn og unge til gode i fattigere deler av verden. Et eget valgfag under tittelen India reiser til Jagriti Vihara i India og for å lære mer om hva pengene vår går til og ikke minst lære menneskene og kulturen å kjenne. Les mer om India her. Også hjemme i Norge er det mulig å engasjere seg og vise solidaritet. I mange år har skolens elever hjulpet innvandrere med lekser. Et godt og viktig bidrag til integrering av våre nye landsmenn. 

I forlengelsen av tanken om å bry seg om, er engasjementet for vårt miljø. I disse tider med fokus på klima og grønt skifte engasjerer elever og lærere for en mer miljøvennlig verden. Ikke unaturlig at engasjementet kanaliseres gjennom et valgfag eller egen miljøgruppe. 

 

  


 

Strikking og "kloke hender"

Har du eller ønsker du å opparbeide "kloke hender"? Blandt annet på vår Vikinglinje har vi lærerkrefter med høy kompetanse innen håndverksfag. Skolen har en rikholdig verkstad med muligheter for tekstilarbeid, keramikk, trearbeid, bilde, og ikke minst en smie. Mulighetene er mange for å skape noe, enten materialet er tre, tekstil, leire, jern, skinn eller skinnfell. Strikking og hekling er gode håndverksformer som aktiviserer mange elever gjennom et folkehøgskoleår. Også her har vi folk som kan faget, og som samler mange til hyggelige og sosiale samlinger. 

Mulighetene er også store for å være skapende på et kjøkken. Kombinasjonene er nesten uendelige med alt som kan kokes, stekes, bakes, eller på annen måte skape noe for smakesløkene. Ikke sjeldent tilbys derfor valgfag med kjøkkenet som klasserom.  

 

 


 

Ut!

Seljord folkehøgskule omkranses av fantastisk natur, og mulighetene er mange for mosjon, frisk luft og ikke minst fine naturopplevelser. Med to friluftslivslinjer, Ekspedisjon - Everest BC/Kilimanjaro og Paragliding - Karibien, har vi dyktige og erfarne lærere som liker å ta med elever på tur og uteaktivitet. I vintersesongen er det populært med aktiviteter i alpinbakken.

For de jaktinteresserte har vi fagfolk som kan dette også. I mange år har det vært muligheter til å få tatt jegerprøva.  

 

 


 

Filosofi

Hodet er ikke bare til pynt, og livet er fullt av store og små spørsmål. Det handler ikke alltid om å finne de riktige svarene, men mer om å stille de interessante spørsmålene. Gjennom samtale og refleksjon utvikler vi oss vel så mye som mennesker som gjennom aktivitet. Enten faget kalles filosofi, idehistorie, litteratur eller psykologi, kan vi møtes til interessante meningsutvekslinger. Vi speiler hverandre og blir klokere. 

 


 

Idrettsskole

Sammen med idrettslaget i bygda driver vi idrettsskole for barn i alderen 5-12 år en time pr. uke. Aktivitetene foregår både ute og inne og i svømmehallen. Barna deles i aldersgrupper og elevene har ansvar for opplegg og gjennomføring av aktivitetene. I forkant får elevene et aktivitetslederkurs i barneidrett i regi av Telemark Idrettskrets. Sammen med kurs og forberedelser er dette et 3 timers valgfag som går høst og vinter.

 

Kom i kontakt med oss

Vi er glade og sosiale mennesker, ta gjerne kontakt. Følg oss i ulike kanaler, og få oppdateringer på siste nytt fra skolen. 

 

Seljord Folkehøgskule
Jakob Naadlandsveg 33, 3840 Seljord
Tlf: +47 35 05 80 40 / Fax: +47 35 05 80 41
E-post: kontor@seljord.fhs.no

Nettside levert av ArkitektumWeb