top of page

Vikingene i Danmark

Turen til Danmark har vært et stort høydepunkt i høsthalvåret ved Seljord Folkehøgskule. For oss var turen tidlig i skoleåret, så hadde vi ikke blitt ordentlig kjent med hverandre før denne turen, så ble vi det i løpet av den! I løpet av turen fikk vi besøke mange forskjellige museer, vikingsentre og landemerker fra vikingtiden. Turen gikk først til Lindholm Høje, en gravplass med over 700 forskjellige graver fra vikingtiden, fikk vi boltre oss mellom fantastiske steinsirkler (og mange fine sauer), samt besøke et flott og moderne museum med fantastiske gjenstander. På kvelden fikk vi et lynkurs i Bayeux-sting, et broderisting brukt på det berømte Bayeux-tapetet i Frankrike av dyktige brodøser som har rekonstruert tapetet som måler 70 meter.


Dagen etter vi lærte stingene, reiste vi til Børglum Kloster. Klosteret har blitt omgjort til museum og konferanseplass, og der fikk vi se det rekonstruerte tapetet med egne øyne. Som elev som nettopp har lært broderimetoden, får man ekstra stor respekt for både de som lærte oss stingene, men også middelalderens brodøser. Etter klosterbesøket besøkte vi blant annet ringborgen Aggersborg som ble reist av Harald Blåtann, Sebbersund (handelsplats) og Troldkirken, en stein reist i bronsealderen. Denne steinen har vært grobunn for mye overtro gjennom tidene. Lindholm Højes vikinglag inviterte oss på middag senere på kvelden, der vi fikk møte flere vikinginteresserte i alle aldre, samt fortsette å brodere med damene som lærte oss stingene dagen i forveien. Det var en kjempekoselig kveld jeg tror ingen av elevene ville vært foruten.


Den tredje dagen sto det største museet for tur, nemlig Moesgaard Museum. Det er et toppmoderne museum med fantastiske utstillinger fra bronsealder til vikingtid, og en veldig flott og lærerik plass. Dette er nærmest et Mekka for personer som er interessert i Skandinavias fortid, og jeg tror alle elevene satte stor pris på å få vandre rundt på dette fantastiske museet. Man må jo nesten også nevne dette: ingen linjetur er linjetur uten litt shopping, så etter besøket ved Moesgaard Museum besøkte vi Læderiet, som selger all slags skinn, pels og utstyr som kan være fint å ha for vikinger.

Etter litt lærshopping reiste vi videre og overnattet i Jelling, der de berømte runesteinene etter Harald Blåtann befinner seg. Her er det blant annet to gravhauger, to runesteiner og et museum som virkelig klarer å gi oss et innblikk i vikingtiden, til tross av få arkeologiske gjenstander. På museet fikk vi ny kunnskap om Harald Blåtann, og da vi reiste fra Jelling besøkte vi også rekonstruksjonen av Ravning Broen, en bro vi vet Harald Blåtann har fått bygget i vikingtiden. Det spesielle med denne broen er at den har vært den lengste broen i Danmark (og kanskje verden?) frem til 1935.

Etter vår tur til Jelling bar det videre til Ribe, Danmarks eldste by. Her tilbragte vi to dager, og den første dagen reiste vi til Ribe Vikingecenter, en liten rekonstruert vikinglandsby med hus og husdyr, markedsplass, ringborg og til og med en påbegynt kirke, da Ribe var et av stedene kristendommen kom først til Danmark. Elevene fikk prøve ut forskjellige aktiviteter som bueskyting og myntbanking, samt lært mange nye vikingleker.


På kvelden fikk vi være med på noe som kalles «vægtervandring», der vi fikk lære om Ribes historie gjennom en byvandring med sang og fortelling.

Den andre dagen i Ribe var vi så heldige å få besøke en arkeologisk utgravning. Her fikk vi lære om hvordan en utgravning foregår, og vi fikk se gjenstander de hadde funnet i løpet av utgravningsperioden. Etterpå reiste vi til Ribe Museum. Dette museet inneholder to store utstillinger, Ribe i vikingtiden og Ribe i middelalderen. Begge utstillingene var veldig flotte og hadde mange fantastiske gjenstander man kan drømme om å lage rekonstruksjoner av.


Den siste dagen i Danmark tilbragte vi på Fyrkat Vikingecenter, som er noe mindre enn Ribe, men allikevel et flott sted med gode rekonstruksjoner. Ved ringborgen senteret har fått navnet sitt fra, fikk vi opplæring i hærkamp av noen danske vikingreenactere før vi tok ferjen hjem til Norge igjen.


I løpet av denne turen ble vi både godt kjent med hverandre, men også den rike vikinghistorien Danmark har å by på. Mange kom hjem fra turen med masse inspirasjon til hva de ville prøve seg på hjemme på Seljord, og ingen i klassen ville byttet bort denne turen med noe annet!

Sandra Vestlund – Elev på vikinglinja, Seljord Folkehøgskule.



Comments


bottom of page