top of page

HEILT VILT
Jakt og fiske

Er du interessert i jakt, fiske og friluftsliv?

Har du lyst til å bli med på et skoleår der naturen er klasserommet, og hverdagen er å jakte og fiske sammen med gode venner? Da er «Heilt vilt» på Seljord Folkehøgskule linja for deg!

"List deg forsiktig mot vannkanten, prøv å unngå at bevegelsen din på mosen lager bølger utover vannoverflaten. Flua legges forsiktig i vaket, kjenn spenningen stige og strømme gjennom kroppen i det du ser vannspeilet brytes og flua forsvinne. Dra til og løft stanga...." 

Om lnja
villmark Breakfast
IMG_3027.JPG
Alaska 5.jpg
IMG_3169.heic

Om linja

Seljord ligger i hjertet av Telemark, og er omgitt av vakker natur på alle kanter. I umiddelbar nærhet finnes alt fra sjø, elver, innsjøer, skoger og tjern til høyfjell. Naturen her byr på elg, hjort, skogsfugl, rype, rådyr og rein, og i vannene kan du fiske ørret, laks, røye, abbor og gjedde.
Her får du et innholdsrikt, spennende og lærerikt år, hvor du utvikler dine ferdigheter i naturen.

  

På Heilt vilt lærer du om jakt, fiske, forvaltning fra erfarne instruktører, og du får prøvd ulike fangstmetoder på land og i vann. Ingen forkunnskaper er nødvendige, og vi legger opp til at du skal få ta jegerprøven i begynnelsen av skoleåret.

En av våre linjeturer går til Lofoten. Der prøver vi oss på havfiske fra båt i vakre omgivelser rund Svolvær.

Dette er noe av det du er med på på Heilt vilt:

 • Fuglejakt med hund

 • Elgjakt med hund

 • Skreifiske i Lofoten

 • Undervannsjakt med harpun

 • Brøling på hjort

 • Reinsjakt

 • Fluebinding

 • Lage felle-kasser

 • Vinterjakt på rype

 • Duejakt

 • Villsvin og dåhjortjakt i Sverige

 • Langtur med lavvo

 • Fiske i ferskvann – fra lavland til høyfjell

 • Fiske sjø-ørret

 • Tynningsfiske

 • Felle-fangst

 • Åtejakt

 • Jegerprøva

 • Fluefisketeknikk

 • Mulighet til å ta skyteprøve

 • Matlaging

 • Preparering av skinn m.m

 • Orreleik

 • Ringmerking av trekkfugl

"Hjertet hamrer i brystet, du prøver å puste rolig, og fokusere på skuddet. Presset fra fingeren på avtrekkerne øker. Plutselig beveger byttet seg mellom to små grantrær. Skal du skyte, eller..."

Forvaltning


Å forvalte naturen på en god måte bidrar til å bevare og bedre livsvilkårene for viltet, og det gir oss fantastiske, økologiske og kortreiste råvarer.

Disse tar vi godt vare på, og du lærer å tilberede og konservere fisk og kjøtt på ulike måter. Har du for eksempel prøvd å steke en fersk ørret på bålet sammen med nyplukka kantarell? Eller å salte og røyke rypebryst? Heilt vilt gir deg kunnskaper om naturen som du kommer til å ha glede av resten av livet!

Alaska 6.jpg

STUDIETURER

SVERIGE, LOFOTEN OG VESTLANDET

Studietur

Vi reiser på mange turer, blant annet til vakre Lofoten! I tillegg reiser vi på villsvin- og hjortejakt i Sverige.

Studieturer for linja

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Sverige

I januar prøver vi oss på villsvin- og dåhjortjakt i Sverige.

 

Her er vi med på jakt og regulering av villsvin som har blitt et økende problem i landet. I 1987 ble det antatt å være kun 100 frittlevende villsvin igjen i Sverige, men siden den gang har bestanden eksplodert. Nøyaktig hvor mange villsvin som finnes, er usikkert, men tall opp mot 500.000 blir ofte nevnt.

Her er vi med erfarne villsvinjegere og ser om vi kan få vært med på å holde bestanden nede.  

Lofoten

En av våre linjeturer går til vakre Lofoten. 

Lofoten er en spektakulær og vakker øygruppe i Nord-Norge som er kjent for sitt fantastiske landskap og sin rike fiskehistorie. En av de mest ettertraktede fiskene som kan fanges her er skreien.

Skreien er en type torsk som gyter i det kalde og dype havet rundt Lofoten.

Hvert år, fra januar til april, kommer skreien til Lofoten for å gyte, og dette fenomenet tiltrekker seg fiskere fra hele verden.

Skreifiske i Lofoten er en opplevelse som du aldri vil glemme. Fisket foregår vanligvis om natten, når skreien er mest aktiv, og du bruker tradisjonelle metoder som garn og line. Fiskerne drar ut i båter fra de små fiskeværene langs kysten og legger ut garnene og snørene i de dype fjordene og havområdene.

Å fange en stor skrei er en virkelig utfordring, og du bør være tålmodig og ha god teknikk for å få napp. Når du endelig får en skrei på kroken, er det en kamp mellom fiskeren og fisken, og du kan oppleve en spenning og et adrenalinkick som du sjelden finner andre steder.

Skreifiske i Lofoten er også en flott måte å oppleve den vakre naturen på. Området er omgitt av majestetiske fjell og dramatiske klipper, og du kan se nordlyset og midnattssolen fra båten mens du fisker.

Etter en lang natt på sjøen, kan man ta med seg fangsten tilbake til land og nyte en deilig fiskemiddag.

Skreifiske i Lofoten er en opplevelse som du ikke bør gå glipp av. Det er en flott måte å oppleve den storslåtte naturen og den rike fiskehistorien som preger dette vakre området av Norge.

Og ellers...

Vi drar også på en lengre ekspedisjonstur. Vi tilpasser oss været, og drar f.eks. på tur med fiskestang på Hardangervidda, eller på padletur i Femundsmarka. 

I tillegg til det planlagte opplegget kan vi også i fellesskap planlegge og gjennomføre prosjekt. Fasanjakt eller hjortejakt på vestlandet kan være eksempler på dette. Heilt vilt gir deg et innholdsrikt og variert folkehøgskoleår, og målet er at du blir en selvstendig jeger og fisker.

 

Opplegget tilpasses ut fra dine forutsetninger og erfaringer, og du får anledning til å ta jegerprøva i oppstarten. 

Om du ønsker å delta på jakt og skyte selv, er jegerprøven obligatorisk.

Kontakt oss dersom du har spørsmål, og velkommen til et HEILT VILT år på Seljord Folkehøgskule!

IMG_3085.JPG
IMG_3764.heic
Våpen Sight and Barrel
20160223_161412.jpeg
Pris
 • Hva forventer vi av deg?
  Vi ønsker at du bidrar til et positivt og inkluderende fellesskap, og at du er nysgjerrig og innstilt på å bli mer oppmerksom på verden rundt deg. Vi forventer oppmøte til undervisning, og at du er motivert for å jobbe med musikk. Musikkinteresse Eventyrlyst Åpenhet Ansvarlighet Engasjement Nysgjerrighet Samarbeidsvilje Raushet Positiv holdning til samarbeid og utfordringer Oppmøte og aktiv deltakelse i undervisningen OBS! Du må ha gyldig pass og reiseforsikring, og du må være fylt 18 år.
 • Hvordan ser ukeplanen ut?
  Morgensamling for alle elevene Mandag og tirsdag er typiske valgfagdager Linjefag: onsdag, torsdag og fredag (+ noen hele linjeuker) Lørdagsseminar mange lørdager Fredagsklubb og samlingskvelder i helgene
 • Utstyr
  Dette utstyret får du låne av skolen: musikk- og lydutstyr studio telt Dette utstyret må du stille med selv: eget instrument god backpackersekk turklær sovepose gyldig pass og reiseforsikring
 • Hvem passer linja for?
  Rythms of the World er band- og reiselinja for instrumentalister og vokalister. Kom med de forkunnskapene og ambisjonene du har - så tilrettelegger vi undervisningen for deg. Undervisningen er i stor grad praktisk og det er mye samarbeid på linja. Elevene på linja ønsker som regel å reise utenlands, det er derfor nødvendig med et gyldig pass og reiseforsikring. Våre forventninger til deg: Interesse for musikk. Oppmøte og aktiv deltakelse i undervisningen. Positiv holdning til samarbeid og utfordringer. Du må ha gyldig pass og reiseforsikring for å kunne delta på studieturene til Rio og Balkan. Skolen har en del instrument, men vi baserer oss i utgangspunktet på at elevene har med egne instrumenter.
 • Kan jeg få støtte av lånekassen?
  Svaret er JA! Når du har fått tilbud om skoleplass og har takket ja til det kan du søke om lån hos lånekassen. Her får du et basislån på for hele året og hele 40 prosent av lånet kan bli stipend. ​ I midten av mai åpner Lånekassen for elektronisk søknad om lån og stipend. Siste frist for å søke er 15. november for hele skoleåret. Du må ha fått skoleplass før du søker. Når søknaden din er behandlet hos Lånekassen bekrefter vi til Lånekassen at at du har kommet til skolen og er elev ved skolen i skoleåret 2023-2024. Da skal pengene være på konto i løpet av få dager. ​ Hvordan søker du om stipend? Steg 1: Søk på linja Steg 2: Når du har fått plass, besøk linken under og fyll ut søknad til lånekassen. Ta kontakt med oss hvis det er noe du lurer på!
 • Hvordan tar vi opp elever?
  Vi starter opptak av elever 1.februar og fortsetter med opptak så lenge det er ledige plasser eller til skolestart. Vi svarer raskt på søknader og forespørsler. Har du ikke hørt noe fra oss innen en uke fra du sendte søknad/forespørsel kontakt oss på e-post eller ring oss på tlf. 35058040 og etterlys tilbakemelding. Merk deg at vi må ha komplett søknad dvs. med kopi av karakterutskrift/kompetansebevis før vi behandler søknaden.
Praktisk Infomason
bottom of page