top of page
grønn mote osk plantefarvet garn strikk_edited.jpg

TEKSTIL- OG TRADISJONS-HÅNDVERK

...med rokk, vev og nål!

Sekken er full av ull, gull og gode minner etter de siste dages opplevelser med saueklipping og alpakkavandring. 

Tilbake på verkstedet skal ullen vaskes, spinnes og plantefarges, så du kan designe og lage et plagg helt etter dine tanker og ønsker.

Kunne du tenke deg å fordype deg i å spinne eget garn, strikke, veve, sy og re-designe dine egne klær? Så bli med på Tekstil- og Tradisjonshåndverk i Seljord.

Alpakka vandring.jpg
Spælsau åmotsdal.jpg
A11 Grønn mote 11 strikk.jpg kvadrat.jpg
Grønn Mote (3).jpg

Om linja

Tekstilhåndverk

Søm

Først på året skal vi på kurs i mønsterkonstruksjon med forfatter, mønsterdesigner og syerske Mari Melilot. Med ordene ” Alle fortjener plagg som passer” vil du bli guidet trygt og sikkert gjennom å lage mønstre med god passform til nettop deg. Mari har mange års erfaring i å hjelpe folk med å sy klær som passer til den kroppen man har. Her få man mulighet til å sy klær som passer bedre enn hva man kan kjøpe i butikkene. Med de nye mønstrene klare, skal vi i løpet av året skape klær du vil få et helt annet forhold til, fordi du har laget dem helt selv. 

Reduse, Reuse, Recycle, Repair & Re-design, det kan vi like.

Re-design, reparere, brodere, visible mending og gjenbruk, det er en viktig del av linja, og det er spennende og inspirerende å jobbe med. Brukte klær re-designes til nytt look, eller fikses og peppes opp med trykk, broderi og visual mending. Man kan evt. ta med egne klær man ikke lengre bruker eller funn fra bruktbutikken som man har lyst til å tilpasse eller endre helt og holdent. Her kommer våre tilpassede mønstre til nytte. Vi er så heldige å ha et samarbeid med en bruktbutikk hvor vi får klær som ellers skulle kastes. Her byr det seg mange muligheter, så her det er bare å sette kreativiteten på PLAY.

Naturen kler deg!

Planter

Naturen rundt oss har så mange ressurser å by på, vi har feks alt rundt oss til å lage de vakreste ecoprint og forskjellige ville planter i nærområdet forsyner oss med materiale til en regnbue av farger når vi plantefarger.

Neslene vokser grønt og frodig rundt hjørnet, de inneholder de fineste fibrer vi skal spinne til garn.

 

Vi skal spinne lin fra frø som fjorårets elever har sådd. Det nærliggende Vest-Telemark museum dyrker lin i større målestokk og vi (håper på) samarbeider med å formidle hele prosessen fra frø til linstoff. 

Dyr

Norge har over 1 million sauer, en av dem blir kanskje til din neste genser? Vi reiser ut og ser på saueklipping og henter ullen hos lokale bønder. Har du ønske om å lære og spinne eget garn? Her lærer du hele prosessen fra å forberede ullen, spinne på rokk og håndtein til å bruke garnet i et prosjekt. Kosetur med Alpakkaer er et must når vi henter ull fra disse sjarmerende dyrene. Vi er så heldige at ikke langt fra skolen ligger en liten perle, nemlig Telespinn, et lokalt mikrospinneri, her skal vi møte mohairgeitene og se produksjonen og finne garn fra geitene til å lage vårt eget prosjekt.

På Norges største Kasjmirfarm er vi med på å samle inn årets ull fra dyrene, en luksusvare uten like. 

 

Veving

Vil du lærer å bruke forskjellige vever? som blant annet grindvev og brikkevev, begge teknikker som brukes i bunad. Og veve stoff til klær på vevstol. På linjeturen lærer vi å veve på lendevev/ Back strap loom, en liten håndterbar vev som fortsatt brukes mange steder i verden. Du vil få en god basiskunnskap i å jobbe selvstendig med veving.

 

Strikking

Her kan du strikke alt hva hjertet begjærer. Så er du glad i å strikke eller vil du gjerne lære det så har du rik mulighet her. 

Vi henter blant annet lekkert luksusgarn fra det lokale spinneriet telespinn og skal strikke i mohair. 

Du kommer også til å strikke i ditt eget håndspunnede garn, lage spennende prosjekter i restegarn og mye mye mer.

 

Tradisjonshåndverk

Tre, bein, gevir, kleberstein og metall

Symbolikk og skjulte drømmer gjemmer seg i trykkene på gamle skinnfeller. Skinnfell er helt unikt for Norge og er brukt opp gjennom historien. Vi ser på gamle trykkblokker og lager våre egne blokker til å trykke på egne skinnfeller.

Man trenger litt redskap og verktøy for å kunne jobbe med Tekstilhåndverk. Disse får du mulighet til å lage selv. 

Grindvev lages i tre, håndtein i gevir eller kleberstein, og nålebindingsnål i feks bein.

Om lnja
thumbnail_Telespinn-102.jpg

HVEM PASSER LINJA FOR?

  • Tekstil- og Tradisjonshåndverk er for deg som har lyst til læring og fordypelse i tekstilfremstilling.Her kan alle være med og du trenger ingen forkunnskaper.

  • Linja er for deg som gjerne vil lære å kunne selv!

  • Den er også for deg som har lyst til å lære en masse forskjellige tekstilhåndverk og fordype deg i det som du synes er spennende som feks å; strikke, spinne, veve, visible mending, broderi, ecoprint, søm og Re-design.Vil du oppleve følelsen av stolthet, over at de klærne du har på deg, de har du laget, helt selv? Bli mer eller mindre uavhengig av alltid å måtte kjøpe klær, eller i hvert fall bli mere bevisst på dine innkjøp.

  • For deg som gjerne vil reparere dine yndlingsklær, når det feks er et hull, glidelåsen er gåen, eller du vil gi dem et personlig preg. Finner du et plagg i en bruktbutikk som enten må syes inn, ut, eller om, så kan du gjøre det her.

  • Og deg som gjerne vil jobbe med naturens materialer og kunne nesten alt selv… helt fra bunnen.

  • Linjen er for deg som bryr deg om miljøet og gjerne vil gjøre en forskjell ikke minst for deg selv.  I en verden hvor alt går fort, finner vi roen og kommer i Flow gjennom arbeidet med tekstiler. Craft Psykologi viser at det og jobbe med et håndverk er godt både for kropp og sjel. Dette er jo bare bonus. Så bli med og fordyp deg i fantastiske håndverk, som du kan ha nytte og glede av resten av livet. 

Bærekraftig mote er på mote

Vi jobber ut fra Fibershed-prinsippene og reiser til lokale bønder og henter ull fra alpakka, angorakanin, mohair og kasjmirgeit og forskjellige saueraser, alle med hver sine egenskaper. Vi arbeider fra det rå materialet til ferdig produkt, hele veien fra sau til skjerf. Det kan være både strikket og vevd.

Vi får materialer fra en så kort avstand og liten radius fra Seljord som mulig. Dette gir oss spennende muligheter og utfordringer. Vi jobber med materialer fra lokalområdet slik som garn, stoff og klær.

nepal.jpeg

STUDIETUR

Nepal

Studietur

Nepal, det hellige land, hvor fjellene vokser inn i himmelen, hjemlandet til Yak og Yeti den avskyelige snømannen. Hvor bønneflaggene flagrer i vinden overalt hvor man går.  Den ene festivalen avløser den neste, den tradisjonelle musikken er livlig og dansen er betagende og yndefull. 

 

Kathmandu, hovedstaden i Nepal er hvor vi skal bo. Det summer av liv. De vakre og imponerende templene er tallrike, folk med Tika, det røde merket i pannen, vitner om gamle tradisjoner og sterk tro hos det imøtekommende og fargestrålende folket. 

Hellige kuer går fritt på gaten, og apene hopper rundt og ser nysgjerrige på folk som går forbi.

Sykler lesset til bristepunktet med frukt og grønt på vei til markedet. Maten er krydret og god og verd å prøve.

På tross av en så annerledes kultur, er det vanskelig å ikke bli betatt og føle seg godt tilpass. Nepal er et fantastisk vakkert land å besøke.

Håndverk spiller en stor rolle i Nepal, og blir ofte videreført fra foreldre til barn. De fleste folk utviser stort talent innenfor de forskjellige håndverk de jobber med, som ofte blir tatt for gitt. 

Et av disse håndverk er Back strap weaving, en vevemetode som går langt tilbake i tiden og er brukt flere plasser rundt i verden. 

Vi skal på kurs og lære denne teknikken og den fasinerende måten å veve på. Denne veven er så liten at man kan ta den med og veve nesten overalt.

Studietur for linja

Obligatorisk: Ja

Pris: Inkludert i linjepris

Skolen har besøkt Nepal flere ganger og har i mange år hatt et solidaritetsprosjekt i Nepal, hvor vi støtter skolegang og utdannelse av jenter som bor på Balika Peace home, som nå får en ny sjanse i livet. Vi skal besøke og ha en kulturutveksling med disse jentene. Kanskje vi kan lære dem å veve et lite armbånd til minne om vårt besøk hos dem?

IMG_1292_edited.jpg
IMG_1289_edited.jpg
IMG_1287_edited.jpg
IMG_1294_edited.jpg

Hverdagen på
Tekstil og Tradisjonshåndverk

Det skjer mye spennende på skolen og det er store variasjoner i hvordan ukene ser ut.

I vanlige uker er det linjeaktivitet onsdag, torsdag og fredag. (På mandag og tirsdag er det valgfag og fellesfag.) Her er noen av postene du vil kjenne igjen på Tekstil- og Tradisjonshåndverk:

  • Hovedsakelig jobber vi på verkstedet med forskjellige tekstile teknikker.

I begynnelsen jobber vi mye med det samme, men ettersom hver og en velger et prosjekt, vil det være naturlig at man jobber individuelt med sine egne prosjekter.

  • I perioder vil det være fellesundervisning.

  • Vi reiser ut i lokalområdet og samler plantematerialer og besøker lokale bønder og får ull med hjem til bearbeiding.

  • Vi reiser på småturer, besøker spinnerier, tekstilhåndverkere og evt. aktuelle arrangementer.

  • Det vil være foredrag, vi ser og diskuterer relevante dokumentarer og lager vår egen undersøkelse for å bli klokere på hva som rører seg i verden rundt oss.

  • Og når alle er blitt superflinke til å stoppe strømper og lappe hull i gensere og bukser, arrangerer vi fiksefest/kafe/kveld hvor vi hjelper eller lærer de andre elevene hvordan de selv kan fikse sine egne klær.

  • Besøke Norges største kasjmir geitefarm og hjelpe til med den årlige innsamlingen av ull.

A16 grønn mote 16 redesign.jpg
Grønn Mote (5).jpg
Grønn Mote (9).jpg
Grønn Mote (2).jpg
Pris

Linjelærer

Jon Doe

Linnea Bang-Madsen - Grønnmote2.jpg

Linnea Bang-Madsen

Linjelærer på Tekstil- og tradisjonshåndverk og Viking

Jobber først og fremst på Tekstil- og Tradisjonshåndverkslinja og samarbeider med linjeopplegg på Vikinglinja med fokus på tekstilhåndverk. Er utdannet som preparator med fugler som spesialfelt. Linnea mener det er fantastisk å gå i dybden på det brede spekteret av spennende håndverk som finnes med røtter helt tilbake i oldtiden. Hun blir stadig imponert over kunnskap og ferdigheter håndverkere har hatt opp gjennom tidene. Hun setter stort fokus på at folk lærer seg å kunne selv og å holde gamle håndverk i live. Fritiden går med på å spinne, veve, sy, plantefarge, samt å arbeide med en masse forskjellige håndverk, også det å være ute i naturen og finne inspirasjon, se på fugler.

 

Link til instagram

Praktisk Infomason

Siste fra bloggen

bottom of page