Mat av beste sort!
Vi tok en prat med kokken!
-
Hva definerer god mat?
– At maten er fersk, har kvalitet, smak, tekstur, lukter godt og laget med riktig temperatur. -
I hvilken grad er elevene med på å bestemme maten? Lager dere noen ganger mat fra der de er fra?
– Her prøver jeg å være fleksibel. Jeg lytter til dem. Noen ganger tester jeg ut ønskene deres før jeg godkjenner det. -
Er det utfordrende å lage mat til unge mennesker?
– Synes ikke det. Har ikke opplevd det som utfordrende så langt. -
Har du noen favorittretter?
– Vel, jeg er fra Østerrike og elsker min Wienerschnitzel og Kaiserschmarren (en slags pannekake). -
Er det utfordrende med vegetarianere, veganere, pesketerianere og elever med matallergier?
– Synes ikke det, egentlig. Vi må passe litt ekstra på mat som er laget på fabrikk. Det kan finnes spor av ting som ikke bør være der. -
På hvilken måte imøtekommer kjøkkenet ønsket om bærekraftig mat?
– Vi sørger for å ha rikelig med fisk, pasta og ikke minst lokal mat. -
Uttrykker elevene at de liker maten?
Ja, det er de flinke til. De sier i fra når de like maten. Det er hyggelig. Men det er jo ikke alltid like lett å tilfredsstille alle på en gang. Folk har ulik smak og preferanser. -
Hvordan ser en arbeidsdag ut på kjøkkenet?
Det starter med frokost og opprydding etter det. Vi har et kort møte for å planlegge menyen for kommende uke. Denne må også bestilles. Deretter forbereder vi og gjennomfører lunsjen (i Seljord kalt dugurd) før vi tar vår egen lunsj. Deretter forbereder vi middagen. -
Vi du si at det eksisterer mattrender? Følger dere dem?
– Det er en trend at mat skal lages i plastikkbeholdere. Jeg har mer tro på å lage maten på tradisjonell måte. -
Noe mer å si om kjøkkenet?
– Skolen har et fantastisk kjøkken å jobbe i og mine samarbeidspartnere er fantastiske og morsomme.