top of page

Gladnyhet!

Updated: Apr 12, 2023

Elevene som starter på folkehøgskole høsten 2023 vil nå få hele 125 370 kroner i lån og stipend! Dette synes vi på Seljord Folkehøgskule er en skikkelig gladnyhet for alle som allerede har fått plass. I tillegg blir det kanskje enklere å bestemme seg for ett år på folkehøgskole?

"Dette er en kraftig økning. I praksis blir det billigere å gå på folkehøgskole neste år, siden Lånekassen dekker mer" sier Dorte Birch, daglig leder ved Informasjonskontoret for folkehøgskolen.

Høsten 2023 vedtok Stortinget å øke studiestøtten for studenter og folkehøgskole elever, og nå er summene for skoleåret 2023/2024 klare.

  • Elever som skal begynne på folkehøgskole høsten 2023 kan til sammen låne 125 370 kroner.

  • 40 prosent av lånet blir omgjort til stipend om eleven fullfører året med mindre enn 10 prosent fravær (regnes fra all undervisning, ikke enkeltfag).


Folkehøgskolene øker ikke prisene

Selv om støtten fra Lånekassen øker med 8200 kroner, setter ikke folkehøgskolene opp prisene.

– Når folkehøgskolene åpner for nye søknader, spikrer de også prisen. Siden utgiftene for et folkehøgskoleår ikke endrer seg, vil den økte støtten kun komme elevene til gode.

Skoleåret 2023/2024 vil 253 av folkehøgskolenes linjer koste mindre enn det elevene får i studiestøtte."Billigere enn å være student"

I tillegg til den økte studiestøtten, har også folkehøgskoleelever noen økonomiske fordeler, sammenlignet med studenter.

– Et år på folkehøgskole vil ofte være billigere enn å et år som student, sier Birch.

Prisen man betaler for å gå på folkehøgskole dekker nemlig kostnader til mat, rom, strøm, internett og andre faste utgifter. I tillegg dekker pengene studieturer og andre aktiviteter knyttet til skoleåret.

"Når du er elev på en folkehøgskole får du mye for pengene, og de faste utgiftene er mer forutsigbare" forteller Birch.

Hun trekker spesielt fram mat som en utgiftspost som er mer forutsigbar på folkehøgskole.

"Matprisene har steget kraftig det siste året. På folkehøgskolen får elevene fire hjemmelagde måltider hver dag inkludert i prisen" sier hun.

Privatøkonom Elisabeth Landsverk i Sparebank 1 Østlandet har tidligere uttalt at folkehøgskoleelever har en fordel sammenlignet med studenter når det gjelder utgifter til mat, bolig og strøm.


Comments


bottom of page